U bent hier:

De loopbaancoach

De loopbaancoach
Sinds september 2019 is prof. dr. Hans Brölmann werkzaam als loopbaancoach voor de masterstudenten geneeskunde aan de Vrije Universiteit. Op deze pagina stelt hij zich voor en vertelt hij wanneer je bij hem terecht kan.

Over Hans Brölmann
Tijdens de studie geneeskunde in Groningen bracht Hans Brölmann 6 maanden door in Zuid-Afrika voor een coschap tropengeneeskunde. Hieruit volgde de ambitie om tropenarts te worden, waarbij hij naast 3 maanden tropengeneeskunde en 6 maanden chirurgie, ook een gynaecologiestage van 6 maanden volgde. Voor een carrière als tropenarts, wat een uitzending van 4 jaar betekende, besloot Hans Brölmann toch niet te kiezen. Hij kwam via via bij een baan als arts-assistent in het militair hospitaal in Utrecht, waar ook een kraamafdeling was. Hier werkte hij 2,5 jaar, waarbij hij vooral veel verloskunde deed. Deze baan was aanleiding om zich te gaan specialiseren als gynaecoloog in Amsterdam en tevens te starten met zijn promotie-onderzoek. Toen hij in 1984 klaar was met de opleiding, was er een overschot aan gynaecologen en vulde hij een jaar met het afronden van zijn promotie. Na deze uitgebreide loopbaan startte hij als gynaecoloog in Eindhoven, binnen de benigne gynaecologie met een focus op de laparoscopische chirurgie. Tijdens zijn carrière was hij onder andere afdelingshoofd, opleider en besteedde hij veel aandacht aan onderzoek. Na zijn pensioen in 2016 besloot hij ook een bijdrage te leveren binnen het onderwijs en was hij 4 jaar examinator van de wetenschappelijke stages. Vanaf 2018 is hij daarnaast loopbaancoach en begeleidt hij studenten in de oriëntatie en keuzes in hun loopbaan. 

In gesprek met de loopbaancoach
Wanneer kan je terecht? Bij twijfels over de keuzes voor je toekomstige carrière, als je niet weet hoe je jouw toekomstdroom het best kan aanpakken en als je met iemand wilt praten over de verschillende carrière-opties, kun je bij Hans Brölmann terecht. 
 

Wat kan ik van het gesprek verwachten? Vóór de COVID-19-pandemie waren er fysieke gesprekken van 45 minuten. Door de huidige maatregelen zijn de gesprekken nu online, via ZOOM, deze duren 15 tot 30 minuten. In het gesprek krijg je advies over praktische vragen en coaching voor het nemen van moeilijke beslissingen zoals bij twijfels over de juiste beroepskeuze. Coaching is geen advies en het is uitzonderlijk als een student na een gesprek van 30 minuten van al zijn twijfels is afgeholpen. Eerder dient een coachgesprek voor bewustwording door de student van eigen voorkeuren en vaardigheden, zodat hij of zij zelf een betere en ook snellere beslissing kan nemen. De laatste fase gaat met behulp de persoonlijke strategiedriehoek (zie de afbeelding hieronder).

Hierbij worden je voorkeuren gematcht met medische beroepen. Dan zijn ook simpele factoren van belang als snijdend of beschouwend, veel of weinig nachtdiensten, patiëntenpopulatie van voorkeur en ín of buiten het ziekenhuis. Soms leidt ook de onbekendheid van een vak, bijvoorbeeld arts en maatschappij tot beperking van de mogelijkheden. Als je weet wat je wilt, kunt en moet, dan is een juiste beslissing onvermijdelijk. 

Bij praktische vragen hoort wél een advies. Veel gestelde vragen zijn:

  • Wat moet ik kiezen in mijn keuzestage, SAS- en wetenschappelijke stage?
  • Ik heb meerdere voorkeuren voor een medisch beroep. Wat te doen?
  • Mijn voorkeuren wisselen na elk coschap. Wat te kiezen?
  • Ik heb mijn keuze gemaakt. Hoe kom ik in opleiding?
  • Stage in het buitenland. Is dat wel verstandig voor mijn netwerk? 

Tenslotte, het kiezen van je latere beroep is belangrijk en je keuze kan bepalend zijn voor de kwaliteit van de rest van je leven. Dit enorme belang kan ook een beetje verlammen, je durft geen stap meer te zetten uit angst een verkeerde keuze te maken. Met behulp van boven beschreven systematiek van eenvoudige vragen kun je al snel een schifting maken. De beroepen die dan over blijven zullen niet snel een verkeerde keuze zijn. Bovendien… je gaat pas echt van je vak houden door het te doen. 

Hoe maak ik een afspraak? Om de 2 weken op woensdagavond (in de oneven weken) is er van 16.30 tot 19.30u mogelijkheid tot een gesprek. Je maakt een afspraak via de digitale agenda. Van tevoren is het handig van tevoren je naam, emailadres, masterjaar en eventuele keuzes voor masterjaar 3 te mailen. Ook als je een concrete vraag hebt voor het gesprek, kun je deze alvast mailen naar loopbaancoach@vumc.nl.