U bent hier:

Extracurriculaire activiteiten

Medical Business Education - Als coassistent leer je de ins en outs van het ziekenhuis kennen. Maar hoe zit het nu precies met de financiering van onze gezondheidszorg? Stichting Medical Business helpt je op weg met een serie Online courses.
In de eerste reeks van drie courses zullen ‘Marktwerking in de zorg’, ‘De financiering van de gezondheidszorg’ en ‘Medisch leiderschap’ aan bod komen.
Geïnteresseerd? Vanaf 21 april zijn de courses online vrij beschikbaar via www.medicalbusiness.nl Heb je suggesties voor een volgend onderwerp? Mail dan naar: education@medicalbusiness.nl

Medical Business Projects - Wordt een arts in de lead! Interesseer jij je voor de financiële en/of organisatorische kant van de zorg? Zou jij jezelf willen ontwikkelen tot ‘arts in the lead’ en tegelijkertijd ook echt een bijdrage willen leveren aan verbetering van de zorg? Medical Business Projects biedt je deze mogelijkheid en zoekt ambitieuze, jonge dokters! 
Meld je tot eind juni aan voor deze unieke ervaring! Check voor meer info de website of bekijk deze video!

Battle of the meds: farmacologische quiz-app voor (aankomende) co’s. Of je nou bezig bent met oogheelkunde, dermatologie, psychiatrie of kindergeneeskunde; als coassistent ben je constant bezig met het opdoen van kennis. De wekker gaat vroeg en de dagen zijn lang en als je thuis komt heb je waarschijnlijk weinig zin om je te verdiepen in de rode draad die door elk coschap gaat: die van de farmacologie en farmacotherapie. Toch is dat een belangrijk onderdeel dat niet over het hoofd gezien mag worden. Daarbij wordt er een landelijke toets Medicatieveiligheid ingevoerd die elke coassistent moet halen.

Gelukkig hebben twee coassistenten van de UvA iets bedacht om het studeren leuker en makkelijker te maken: De app Battle of the Meds. Dit is een app in de vorm van een quiz waarin alle stof van de eindtoets farmacologie verwerkt zit. De app is een soort ‘Slimste Mens’ met drie rondes met vragen, oplopend in moeilijkheidsgraad. Het is mogelijk om in je eentje te oefenen maar ook om je mede-co's of bazen uit te dagen. Er worden verschillende ranglijsten bijgehouden zodat iedereen kan zien wie de beste speler is maar ook bijvoorbeeld de beste universiteit!

De VU heeft al een aantal keer op de eerste plaats gestaan en dat is best iets om trots op te zijn! Meer informatie is te vinden op de website: www.battleofthemeds.com. De app is gratis verkrijgbaar in de Appstore of op GooglePlay.

 

Antibiotica checklist - Antimicrobiële resistentie is wereldwijd een groeiend probleem. Een van de belangrijkste oorzaken is het overmatig gebruik van antibiotica. Eerdere studies hebben laten zien dat er ook in Nederland nog veel verbetering mogelijk is in het gebruik van antibiotica. Bovendien is het verbeteren van het antibioticagebruik ook van belang om de opnameduur van de patiënt te verkorten, en ziekenhuiskosten te verminderen. 

Daarom wordt er vanaf 1 maart 2015 op de afdelingen KNO, interne geneeskunde en SEH in het VUmc een antibiotica-checklist geïntroduceerd. Deze checklist wordt ingevuld door de arts, en komt van pas op het moment dat er therapeutische antibiotica intraveneus wordt gestart. Als coassistent ben je onderdeel van het zorgteam, en kan je de arts hierbij helpen. Graag verwijzen wij voor informatie naar www.abchecklist.nl. Op deze website staat ook een e-learning over antibiotica, speciaal voor coassistenten.
Voor vragen of opmerkingen kan je gebruik maken van het contactformulier op de website of mailen naar f.v.vandaalen@amc.nl

 

Internistische verdiepings club - Wil jij je verdiepen in internistische onderwerpen? Eén keer per 3-4 weken komt een enthousiaste groep studenten bijeen om samen een casus en een artikel grondig door te nemen. Recente casuïstiek en artikelen worden gekozen uit hoogwaardige tijdschriften. Dit alles zal gebeuren onder leiding van internisten Yvo Smulders, Jos Kooter en Abel Thijs. Dus wil je op een ontspannen manier complexe casuïstiek en de achterliggende methodiek van artikelen goed leren begrijpen? Mail dan voor meer informatie naar: r.j.de.roos@student.vu.nl

Basic Suturing Course (BSC)  - Een driedaagse extra-curriculaire hechtcursus, ontwikkeld op de afdeling Chirurgie en Plastische Chirurgie door o.a. 6 coassistenten met affiniteit voor snijdende vakken. Wil jij écht goed leren hechten en knopen? Ambieer je een snijdend vak? In het voorjaar en najaar starten cursussen van BSC. Meer info vind je op Facebook Basic Suturing Course.