Hecht jij waarde aan de gezondheid van de aarde? Probeer je zoveel mogelijk jouw steentje bij te dragen door bijvoorbeeld minder lang te douchen, minder zuivel/vlees te eten of zo min mogelijk te vliegen? Heb je het gevoel dat je nog méér wil doen, maar weet je niet waar je moet beginnen? Dat gevoel hebben wij ook! Daarom hebben wij deze websitepagina ‘’De Groene Coassistent’’ in het leven geroepen, om zoveel mogelijk groene initiatieven binnen de gezondheidszorg te bundelen, zodat jij er niet meer naar op zoek hoeft, maar op deze pagina direct kunt zien wat jij nog meer kan doen!
Heb je nog goede tips voor mede-coassistenten die zich bezig willen houden met duurzaamheid of ken je nog een goed initiatief welke hier niet tussen staat? Laat het ons weten via bestuur@co-raad.nl!
De Groene Co-Raad VU
De Co-Raad VU is als organisatie ook bezig met verduurzamen. Het afgelopen jaar hebben wij verschillende initiatieven opgezet binnen ons bestuur:
-
Bestuurskleding recyclen: de bestuursblousen worden doorgegeven van het oude bestuur naar het nieuwe bestuur zodat er niet elk jaar nieuwe blousen aangeschaft hoeven te worden!;
-
Groene constitutiekaartjes: dit jaar zijn onze constitutiekaartjes (kaartjes die worden verstuurd naar onze contacten om hen te informeren over de bestuurswissel) gedrukt op duurzaam papier. Het komend half jaar zullen we het aantal personen naar wie we fysieke kaartjes sturen flink inkorten zodat we kunnen besparen op papier;
-
Koken: sinds een half jaar wordt er bij alle evenementen van de Co-Raad VU vegetarisch of veganistisch gekookt. Daarnaast nemen we bakjes mee, zodat als er eten overblijft we de restjes mee naar huis kunnen nemen/meegegeven aan deelnemers zodat we geen eten verspillen!;
-
Inventarisatiesysteem: dit jaar hebben we geïnvesteerd in herbruikbare borden/bestek/bekers/waterkannen, om geen wegwerpplastic meer te hoeven gebruiken! Ook organiseren we onze inventaris via een organisatiesysteem, zodat we alleen hoeven te kopen wat we echt nodig hebben.
De Groene Co-Raad
De Groene Co-Raad is een initiatief van een aantal Co-Raden in Nederland, waaronder de Co-Raad VU, met als doel extra onderwijs verzorgen over duurzaamheid in de gezondheidszorg. Zij organiseren leerzame evenementen met betrekking tot duurzaamheid! In 2021 is de eerste lezing georganiseerd in Groningen over duurzame zorg. In de toekomst zullen nog meer lezingen volgen!
De CO₂-assistent
De CO₂-assistent heeft als doel duurzaamheid en klimaatverandering in de geneeskundeopleiding te implementeren. Opdat geneeskundestudenten (artsen van de toekomst) daadwerkelijk voorbereid zijn op de toekomst. Het ten eerste niet schaden (‘primum non nocere’ -artseneed) reikt immers verder dan de spreekkamer. Zij zijn begonnen in Utrecht, maar zien mogelijkheden om landelijk krachten te bundelen, informatie uit te wisselen en elkaar te versterken. Vandaar dat ze nog op zoek zijn naar CO₂-assistenten in andere steden.
Ben je geneeskundestudent en wil je iets tegen de klimaatcrisis doen? Mail contact@co2assistent.nl
De Klimaat Dokter
De websitepagina van De Klimaat Dokter geeft handige tips over hoe jij je als dokter bezig kan houden met duurzaamheid. Daar vind je ook een interessante pagina waar verschillende dokters vertellen waarom zij duurzaamheid belangrijk vinden.
Groene Zorg Alliantie
Onder De Groene Zorg Alliantie vallen allemaal commissies die zich inzetten voor duurzaamheid in de zorg, wist je dat De Geneeskundestudent hier bijvoorbeeld ook onder valt?
Zorg voor Klimaat
Zorg voor Klimaat zijn Nederlandse zorgprofessionals die zich inzetten voor samenwerking, bewustwording en aanzetten tot actie binnen duurzaamheid in de gezondheidszorg. Zij organiseren interessante webinars waar je je voor kan inschrijven. Ook hebben ze een platform waar je initiatieven voor de verduurzaming van de zorg kunt vinden. Verder is het leuk om je in te schrijven voor hun nieuwsbrief, zodat je af en toe interessante informatie over duurzame zorg in je mailbox krijgt!
De Groene OK
Het landelijk netwerk de Groene OK houdt zich bezig met het verduurzamen van de OK. In 2021 hebben zij een aanvraag gedaan om een ‘Leidraad toevoegen duurzaamheidsparagraaf aan landelijke richtlijnen te ontwikkelen’, een goede organisatie om in de gaten te houden!
Green Labs NL
Green Labs NL is een netwerk van wetenschappers die hun kennis over duurzaamheid willen delen. Op de website van Green Labs NL kan je blogs lezen over duurzaamheid, ook bestaat er een forum om advies te vragen over duurzaamheid aan anderen. Verder geven ze concrete tips over hoe je bijvoorbeeld je gebruik van plastic in het lab kan verminderen!
Filmpje afvalproductie na operatie
Tijdens het LICO van 2023 in Nijmegen hebben wij een interessante presentatie bijgewoond van een intensivist die zich bezighoudt met duurzaamheid. Hij wees ons op een interessant kunstwerk gemaakt door een vrouw die een borstoperatie onderging in verband met borstkanker. Zij heeft al het afval van haar operatie verzameld en er een kunstwerk van gemaakt. Kijk de video om het kunstwerk te bekijken.