U bent hier:

Anesthesioloog

(Neuro)anesthesioloog, Amsterdam UMC
Hoe bent u in deze functie terechtgekomen? Na mijn opleiding gevraagd om als staf te blijven voor de neuroanesthesiologie.
Wat heeft u geholpen in het maken van uw keuze? Mijn interesse in het brein en wat ik in mijn opleiding gezien heb in het vakgebied.
Hoe kijkt u nu tegen uw keuze aan? Geen moment spijt van!
Hoe ziet uw ‘normale’ werkdag/-week eruit? Werkdag is 7.30-17.30 uur, ik werk 0,6FTE dat is 3 dagen in de week, om de week heb ik een onderzoeksdag, omdat ik ook een promotietraject doorloop naast mijn klinische functie. Gemiddelde om de week een dienst blok 17.30-8.00 uur doordeweeks en in weekenden is dat tot 9 uur. 80% van mijn werk bestaat uit narcose geven op de operatiekamers, daarnaast in de diensten hebben wij de leiding in het reanimatie team, zijn wij betrokken met het opvang van trauma's, je kan kiezen voor de specialisatie tot pijn dokter, IC-arts, heli-arts, kinderanesthesioloog, cardiothoracaal en neuroanesthesioloog.
- Wat voor patiënten ziet u vooral? Van baby tot oud, van gezond tot ernstig ziek.
Wat vindt u het leukst aan uw baan? Dat je weet dat je alle vitale functies kan overnemen, iemand in leven kan houden, dat je allround dokter bent. Je bent een beetje chirurg, longarts, cardioloog, hematoloog, infectioloog. Contact met pt is bijna altijd prettig, korte contacten, je bent geen hoofdbehandelaar.
- Wat vindt u minder leuk / moeilijk aan uw baan? Soms heftige beslissing, leven/dood.
Wat is uw tip voor de jonge (bijna) dokter die dit specialisme overweegt? Kom een keuze co-schap bij ons doen!

Anesthesioloog (MMT-arts en medisch adviseur Zorgsupport), Amsterdam UMC
Hoe bent u in deze functie terechtgekomen? Met heel veel geluk en een diepe interesse in het vak acute anesthesiologie alsook een brede in de maatschappij en de rol die geneeskunde daarin heeft.
Wat heeft u geholpen in het maken van uw keuze? Tijdens de co-schappen met ongeveer iedereen een praatje maken hoe het nu is om: anesthesioloog te zijn, intensivist te zijn, chirurg te zijn, internist te zijn, etc. te zijn. 
Hoe kijkt u nu tegen uw keuze aan? Als een keuze die je niet voor je hele leven hoeft te maken, maar als een begin van een loopbaan. Uiteindelijk deed ik elke vijf jaar iets anders, had ik een andere rol. Een specialisme kiezen kan het begin van een pad zijn naar veel verschillende functies.
- Hoe ziet uw ‘normale’ werkdag/-week eruit? Bij het Mobiel Medisch Team zijn het diensten van 0630 tot 1900 uur of van 1830 tot 0700 uur. Voor de afdeling Zorgsupport zijn het kantooruren en eigenlijk altijd telefonisch bereikbaar zijn voor vragen van collega’s. Nu met de pandemie maak ik veel uren in deze functie.  
- Wat voor patiënten ziet u vooral? Patiënten die om een of andere reden (ongeval, ernstige acute aandoening) in levensgevaar zijn. Deze patiënten zie ik in heel Nederland, thuis, op hun werk, op straat. 
Wat vindt u het leukst aan uw baan? Samen met het ambulanceteam, politie en brandweer een patiënt veilig naar het ziekenhuis kunnen vervoeren en alles wat daar voor nodig is. 
Wat vindt u minder leuk / moeilijk aan uw baan? Ik denk dat niemand het leuk vindt om op zaterdagnacht tussen dronken mensen op het Leidseplein te staan en te moeten vaststellen dat iemand ernstig neuroletsel heeft door een val na een slok te veel.
Wat is uw tip voor de jonge (bijna) dokter die dit specialisme overweegt? Wat goed is te beseffen als je voor het specialisme anesthesiologie kiest is dat je altijd in dienst staat van de operatie, het OK-programma. Daar bedoel ik mee dat je er plezier in moet hebben om het voor de chirurg mogelijk te maken de operatie te verrichten bij de patiënt.

Anesthesioloog (en MMT-arts), Amsterdam UMC
Hoe bent u in deze functie terechtgekomen? Tijdens mijn studie geneeskunde was ik aan het afstrepen welke vakken niet voor mij geschikt waren. Uiteindelijk moest ik uit de overgebleven vakgebieden concluderen dat ik op zoek was naar een praktisch vak, echter zonder grote chirurgische ambities (ik heb altijd meer met fysiologie dan met anatomie gehad). De beroepskeuzetest vanuit de MFVU bevestigde dit en leidde tot een aantal opties (anesthesiologie, longgeneeskunde, MDL-arts). Uiteindelijk heb ik mijn keuze getoetst met een keuze co-schap anesthesiologie. Tot op de dag van vandaag ben ik heel blij met mijn keuze. Nadat ik mijn opleiding tot anesthesioloog in VUmc had afgerond mocht ik aanblijven als staflid anesthesiologie. Na 3 jaar werd ik aangenomen als MMT-arts op Lifeliner 1 (trauma-arts in de volksmond). Een hele mooie en waardevolle aanvulling op mijn functie. Momenteel werk ik 0.49 fte MMT en 0.51 fte algemene anesthesiologie.
Wat heeft u geholpen in het maken van uw keuze? Zoals beschreven kritisch kijken tijdens je co-schappen, gericht aanvragen van keuze-coschappen en de MFVU beroepskeuze-avond.
Hoe kijkt u nu tegen uw keuze aan? Ik heb de allermooiste baan die er bestaat.
- Hoe ziet uw ‘normale’ werkdag/-week eruit? Een normale anesthesiologie werkdag duurt van 07.30-17.30 u. Soms loopt dat wat uit, soms kan je wat eerder naar huis. Nachtdiensten zijn van 17.30-08.00 u en heb je normaalgesproken 1x/2 weken. Een fulltime dienstverband behelst 48 uur/week. Bij veel nevenactiviteiten wordt dit overigens snel meer (denk aan promotietraject, klinische nevenfuncties). In het algemeen vind ik onze werkdagen wel vrij strak gereguleerd (in andere vakgebieden is er in mijn beleving vaker uitloop). De werkzaamheden zijn divers: electieve operatieve zorg, acute diensten, preoperatieve screening, diensten, Post Anesthesia Care Unit supervisie. Daarnaast zijn er specialisaties tot o.a. MMT-arts, pijngeneeskunde, ICU, kinderanesthesie, neuro-anesthesie. Uiteraard heeft een ieder zijn voorkeur binnen deze werkzaamheden. In de diensten ben ik in mijn ziekenhuis “in huis”. Dit kan per centrum verschillen. De helidagdiensten zijn van 06.15 tot 19.15 u. De nachten van 18.15-07.15 u. Dit zijn lange dagen/nachten. Gemiddeld heb ik 1-2 keer per week helidienst. De nachtdiensten zijn geclusterd (doordeweeks 4 nachten, in het weekend 3 nachten achtereenvolgens).
Wat voor patiënten ziet u vooral? Door mijn werkzaamheden in een academisch centrum zie ik momenteel in Amsterdam UMC locatie VUmc vooral grote chirurgische ingrepen en significante trauma’s. Locatie VUmc is qua operatieve zorg erg oncologisch ingericht (bijvoorbeeld oesophagusresecties, leverresecties, hersentumoren, blaastumoren). Dit heeft onder andere te maken met portfolio keuzes die gemaakt zijn in het kader van de alliantie met locatie AMC.
Wat vindt u het leukst aan uw baan? De combinatie tussen electieve grote chirurgie en de MMT-arts functie is voor mij een hele mooie.
Wat vindt u minder leuk / moeilijk aan uw baan? Qua persoonlijkheid moet je, zeker voor de MMT-arts functie, in mindere mate als algemeen anesthesioloog, kunnen omgaan met indrukwekkende casuïstieken. Een pragmatische manier van denken en werken helpt ook bij je functioneren. De contacten die ik heb met patiënten zijn doorgaans kort maar intens. Als pijnspecialist echter heb je vaak ook langer durende contacten met patiënten op de pijnpoli. Echt moeilijke zaken zijn er niet wat mij betreft; het vak is heel breed waardoor er voor ieder wat wils te verkrijgen is binnen de anesthesiologie. Als er subspecialisaties zijn waar je minder mee hebt (voor mij is dat bijvoorbeeld de pijngeneeskunde), dan zijn er voldoende alternatieven.
Wat is uw tip voor de jonge (bijna) dokter die dit specialisme overweegt? Doe een keuze co-schap anesthesiologie of eventueel een semi-artsstage anesthesiologie. Zo krijg je een goed beeld van de werkzaamheden en kan je gefundeerd een keuze maken.

Anesthesioloog, OLVG 
Hoe bent u in deze functie terechtgekomen? Belangstelling voor fysiologie en acute geneeskunde.
Wat heeft u geholpen in het maken van uw keuze? (Extra) stage afdeling anesthesiologie geregeld.
Hoe kijkt u nu tegen uw keuze aan? Op mijn lijf geschreven.
Hoe ziet uw ‘normale’ werkdag/-week eruit? 55u/week: 1 nachtdienst/week, 1 weekenddienst/maand.
Wat voor patiënten ziet u vooral? Alle patiënten.
Wat vindt u het leukst aan uw baan? De pure zorg voor de patiënt.
Wat vindt u minder leuk / moeilijk aan uw baan? Back office zaken.
Wat is uw tip voor de jonge (bijna) dokter die dit specialisme overweegt? Bereidheid om diensten te doen.