U bent hier:

Cardiologie

Cardioloog, Amsterdam UMC
Hoe bent u in deze functie terechtgekomen? 1 jaar ANIOS cardiologie 4 jaar promotieonderzoek 6 jaar opleiding tot cardioloog 1 jaar superspecialisatie niet-invasieve beeldvorming.
- Wat heeft u geholpen in het maken van uw keuze? Oprechte interesse en enthousiasme in de werking van het hart, een ECG willen en kunnen begrijpen, topsport en het hart, acuut vak waarin je snel iets voor iemand kan betekenen, psychosociale aspect. Tevens ligt mijn hart ook bij het onderwijs, dus dat maakte de keuze voor de academie logischer.
- Hoe kijkt u nu tegen uw keuze aan? Heeft mij nooit teleurgesteld. Het is nog steeds een prachtig vak. De administratie mag wel wat minder.
- Hoe ziet uw ‘normale’ werkdag/-week eruit? 5 dagen met 1x/week een avond/nachtdients erbij, 1x/6weken een weekenddienst. Mijn dagen zijn afwisselend met (poli)kliniek (EHH/CCU), beeldvorming middels cardiale echo/CT en mijn hobby MRI, veel onderwijs (studenten/arts-assistenten/laboranten) en opleiding (tot cardioloog en beeldvormend cardioloog).
Wat voor patiënten ziet u vooral? Van jong (pericarditis, ritmestoornissen en aangeboren hartafwijkingen) tot oud (hartinfarct, hartfalen, ritme- en geleidingsstoornissen). Tevens zijn wij natuurlijk betrokken bij reanimaties en zijn wij een tertiair verwijzingscentrum voor cardiale MRI (leuke puzzels proberen op te lossen).
Wat vindt u het leukst aan uw baan? De afwisseling (6x/week polikliniek is niet aan mij besteed)! Het oplossen van een interessante diagnostische puzzel blijft natuurlijk altijd leuk. Net zo als het behandelen van zieke patiënten die er weer bovenop komen. Dit allemaal afgewisseld met andere mensen enthousiast maken voor mijn prachtige vak middels onderwijs/opleiding!
Wat vindt u minder leuk / moeilijk aan uw baan? De regelzaken/administratie (alle soorten van lijstjes bijhouden ikv kwaliteit, registratie etc.). Ontregel de zorg zou heel fijn zijn! Verder natuurlijk het verlies van patiënten waar een goede band mee is opgebouwd.
Wat is uw tip voor de jonge (bijna) dokter die dit specialisme overweegt? Kies iets waar je echt intrinsiek blij van wordt! Je "moet" het namelijk de rest van jouw leven doen. Hard werken is namelijk helemaal niet erg, maar wel als als het jou geen energie geeft.