ANIOS Interne Geneeskunde, NWZ Alkmaar
- Hoe ben je hier terechtgekomen? Eigenlijk gelijk vanuit mijn semi-artsstage hier aangenomen.
- Wat heeft jouw geholpen in het maken van je keuze? Deze semi-artsstage heeft in het specialisme en de plek wel een grote rol gehad.
- Hoe kijk je nu tegen je keuze aan? Ik heb het hier erg naar mijn zin, ik ben heel blij met mijn keuze.
- Hoe ziet je verdere loopbaan eruit? Ik zou na een jaar als ANIOS werken, graag willen promoveren binnen de interne geneeskunde.
- Hoe ziet jouw ‘normale’ werkdag/-week eruit? Zaalarts of werkzaam op de SEH of draaien van avond-weekend-nachtdiensten. Gemiddelde werkweek bedraagt 50 uur.
- Wat voor patiënten zie jij vooral? Interne, dus super wisselend.
- Wat vind jij het leukst aan jouw baan? Veel patiëntencontact en hele fijne collega's.
- Wat vind jij minder leuk / moeilijk aan jouw baan? Veel administatief werk en af en toe de onregelmatigheid.
- Wat is jouw tip voor de jonge (bijna) dokter die dit specialisme overweegt? Super veelzijdig, welk specialisme je ook wilt doet, je leert er sowieso heel veel van en je moet wel een beetje van labwaarden houden ;)
Internist (+ opleider ziekenhuisgeneeskunde), Amsterdam UMC
- Hoe bent u in deze functie terechtgekomen? Mijn enthousiasme werd gewekt, al vroeg in de opleiding, door patientendemonstraties (nu klinisch lijnonderwijs genoemd), mn door prof vd Meer, geen dia’s, geen ’sheets’, alleen praten, vragen, denken, en bord met krijt. Vervolgens, na mijn afstuderen als arts, maar eens gaan kijken of dat wat voor mij was, dus ANIOS interne, maar ik had ook andere vakken in gedachten, zoals huisartsgeneeskunde.
Maar de ANIOS-tijd, in Amstelveen, OLVG-west, maar ook in Engeland (als senior house officer) was geweldig, dus solliciteren voor de opleiding. Dat heeft even geduurd, maar de 6e sollicitatie was eindelijk raak, in de VU dus, en ben daar gebleven. Eerst als tijdelijk staflid, toen dat ten einde liep ben ik weer gaan solliciteren in den lande, ging niet zo geweldig, ik ben daar blijkbaar niet erg goed in, solliciteren.
Maar mede doordat ik piano speel, en ik de opleider destijds bijna tot tranen wist te krijgen met een stuk dat hem deed denken aan lang vervlogen jaren, kreeg ik een staf-plek in de VU. Ik wil maar zeggen, het zijn vaak onverwachte dingen waardoor je ergens een opleidings- of werkplek krijgt, en die zijn niet per se geneeskundig van aard, ofwel, doe die andere zaken ook.
Speel een instrument, of maak lange reizen (wees dan dus reiziger, geen tourist), neem een jaar vakantie van het leven (of 2, liefst nog voor coschappen), koop een boekenkast en lees die boeken die je moet lezen, of ga iets studeren, sterrenkunde, filosofie, whatever, maar doe iets. Je weet nooit waar het je brengt…
- Wat heeft u geholpen in het maken van uw keuze? Gewoon doen, en er wat van maken. De waarheid bestaat niet, je maakt dus ook nooit een foute/goede keuze. Belangrijker is dat je kiest, en je er vervolgens voor zorgt dat het gekozene ‘waar wordt’. Dan maak je altijd een goede keuze, of beter, maak je de keuze ‘goed’.
- Hoe kijkt u nu tegen uw keuze aan? Geen seconde spijt…
- Hoe ziet uw ‘normale’ werkdag/-week eruit? Overdracht, onderwijs, co’s bepreken, onderwijs, visite AOA of afdeling interne, mails beantwoorden, onderwijs, nog meer mails beantwoorden, weer de co’s Volgende dag grote visite interne afdeling, voortgangsgesprek AIOS, vergadering staf interne, onderwijs, bedside teaching, weer mails, dan dienst, 2x per maand een avond/nacht, en elk kwartaal een weekenddienst. Dagen van 08.00 – 18.00, maar dan meestal wel klaar, 1, soms 2 x per week nog iets in de avond, bv IVC (Nascholing voor co’s die de interne een warm hart toedragen) of bv de bacheloracademie. Recent hebben een collega en ik een avondwandeling in het Vondelpark gemaakt, met groepjes bachelorstudenten, al denkend/pratend over van alles wat de interne geneeskunde maar te bieden heeft.
- Wat voor patiënten ziet u vooral? Leuke patienten, boeiende patienten, met werkelijk van alles, van eetstoornissen tot hypertensie, van anafylaxie tot somatisatie. De poli wordt voor een belangrijk deel bevolkt door patienten met diabetes mellitus, hypertensie, maar ook veel functionele klachten, die een uitdaging op zich zijn.
- Wat vindt u het leukst aan uw baan? Onderwijs, de levensader van het ziekenhuis, de coassistenten, maar ook de collega’s, de variatie in ziektebeelden, het gepuzzel over een laag natrium, en zo nog veel meer.
- Wat vindt u minder leuk / moeilijk aan uw baan? De mails, EPIC, kortom, het scherm, elke dag weer, urenlang achter dat beeldscherm, daar is de mens niet voor gemaakt, het levert zelfs psychiatrische beelden op, zoals schermapnoe (let maar eens op bij jezelf hoe je ademt als je een mail typt), externalisatie van het ‘ik’, een geleefd leven, maar niet door degene die het zou moeten leven, letterlijk ‘leven in the cloud’,
- Wat is uw tip voor de jonge (bijna) dokter die dit specialisme overweegt? Geen stress, ga je niet eindeloos ‘bewijzen’, dat gestress is niks voor ons, liever een collega die wat van de wereld gezien heeft, nog liever iemand over enige zelfkennis beschikt, nog belangrijker, zelfrelativering, ‘ken uzelve’ waren de woorden van het orakel van Delphi, dat lijkt makkelijk, maar dat is slechts schijn. En verder, gewoon maar eens proberen, een jaar, of paar jaar als ANIOS is een prima manier van kennismaking. En vergeet niet, je kunt van elke keuze een goede keuze maken, niet omdat je toevallig de goede keus maakte, maar omdat je de keus waar hebt gemaakt.
Internist Acute Geneeskunde (hoogleraar, hoofd afdeling), Amsterdam UMC
- Hoe bent u in deze functie terechtgekomen? Lang verhaal. Zie hier.
- Wat heeft u geholpen in het maken van uw keuze? Toewijding, toeval, passie enz enz
- Hoe kijkt u nu tegen uw keuze aan? Geen enkele spijt over de keuzes die ik gemaakt heb.
- Hoe ziet uw ‘normale’ werkdag/-week eruit? Circa 11 uur per dag doordeweeks en enkele uren in de weekenden.
- Wat voor patiënten ziet u vooral? Patiënten op de spoed, acute opname afdeling, vele tertiaire verwijzingen op de polikliniek.
- Wat vindt u het leukst aan uw baan? Omgaan met mensen en hun bijstaan tijdens hun ziekte.
- Wat vindt u minder leuk / moeilijk aan uw baan? Soms de drukte. Maar meestal vind ik alles leuk.
- Wat is uw tip voor de jonge (bijna) dokter die dit specialisme overweegt? Werk hard en hou vast aan jouw eigen plan. Maar ook improviseer als jij een kans krijgt. Geniet van wat jij doet en doe het met jouw hart. Rest volgt.
Medisch oncoloog, Amsterdam UMC
- Hoe bent u in deze functie terechtgekomen? Opleiding geneeskunde, promotie, opleiding tot specialist in VUmc, post-doc in Verenigde Staten van 3 jaar en nadien aangenomen als staflid/medisch oncoloog.
- Wat heeft u geholpen in het maken van uw keuze? Grotendeels eigen keuze, wel gesproken met collega's.
- Hoe kijkt u nu tegen uw keuze aan? Leuke baan, maar wel heel intens: hard werken, heftige problematiek, uitdaging om het te combineren met een gezin.
- Hoe ziet uw ‘normale’ werkdag/-week eruit? 6h op, 8h start werkdag, 18h thuis, savonds nog wat werken tussen 21-23. 5 dagen per week. Iedere 8 weken week- of weekenddienst.
- Wat voor patiënten ziet u vooral? Patiënten met oncologische aandoeningen.
- Wat vindt u het leukst aan uw baan? De veelzijdigheid en dynamiek. Leuk om deel uit te maken van alle ontwikkelingen in het veld.
- Wat vindt u minder leuk / moeilijk aan uw baan? Het hard werken, wat maar door blijft gaan. Daarnaast de hierarchische structuur in ziekenhuis.
- Wat is uw tip voor de jonge (bijna) dokter die dit specialisme overweegt? Besteed veel tijd aan het ontdekken wat je leuk vindt. pas al je doet wat je leuk vindt, kost het niet veel energie! Praat met veel mensen om er achter te komen wat het beste bij je past.
Internist-endocrinoloog, BovenIJ Ziekenhuis
- Hoe bent u in deze functie terechtgekomen? Toen ik klaar was met de opleiding geneeskunde had ik een voorkeur voor zowel interne geneeskunde als algemene chirurgie, ik had dus ook chirurg kunnen zijn. Ik besloot om in ieder geval 6-12 maanden ANIOS interne geneeskunde te doen omdat dat veel toegevoegde waarde heeft voor de basisvaardigheden van elke arts. Dat beviel zo goed, dat ik solliciteerde voor de opleiding tot internist.
- Hoe kijkt u nu tegen uw keuze aan? Het bevalt nog steeds uitstekend. Het is een heel breed vak met diverse aandoeningen. Het geeft elke dag voldoening om 1 of meerdere patiënten te helpen of tevreden te stellen.
- Hoe ziet uw ‘normale’ werkdag/-week eruit? Ik werk 9 dagdelen per week. Daarvan zijn 6 dagdelen directe patiëntenzorg (poli), de andere 3 dagdelen zijn voor: administratie, voorbereiden poli’s, overleggen, vergaderingen etc.
- Wat voor patiënten ziet u vooral? Dat is heel divers. Globaal is 50-60% algemeen interne problematiek waaronder ook aandoeningen die vallen onder andere subspecialisaties (hematologie, oncologie, nefrologie, etc), 20-30% diabeteszorg, 20% endocrinologie (schildklierziekten, hypofyse en hormoonstoornissen).
- Wat vindt u het leukst aan uw baan? Je voelt je een echte dokter omdat je veel weet. De diversiteit in pathologie is enorm, en je blijft letterlijk elke dag bijleren.
- Wat vindt u minder leuk / moeilijk aan uw baan? de werkdruk en administratieve last, deze hebben met elkaar te maken. De registratielast is de laatste jaren zodanig toegenomen dat het de normale zorg verdringt, waardoor we veel in “eigen tijd” doen. De zorg is ook complexer geworden.
- Wat is uw tip voor de jonge (bijna) dokter die dit specialisme overweegt? Velen zijn huiverig voor interne geneeskunde door de breedte van het vak, laat dat je niet weerhouden. Alles lijkt moeilijker dan het is van een afstand. Als je twijfelt dan zou ik een semi-arts stage doen, dan zie je het van dichtbij. En ik raad elke arts aan om 6-12 maanden interne geneeskunde te doen voor de algemene ontwikkeling, ook als je een heel ander specialisme overweegt.
Internist, OLVG
- Hoe bent u in deze functie terechtgekomen? Door te solliciteren.
- Wat heeft u geholpen in het maken van uw keuze? Door van tevoren te werken in verschillende settings.
- Hoe kijkt u nu tegen uw keuze aan? Gelukkig met tevredenheid.
- Hoe ziet uw ‘normale’ werkdag/-week eruit? 4 werkdagen ziekenhuis, 1 keer per week avond/nachtdienst, 6 tot 8 keer per jaar weekenddienst.
- Wat voor patiënten ziet u vooral? Veel patienten met HIV (+/- 800) maar ook algemene interne geneeskunde (diabetes, schildklier, etc).
- Wat vindt u het leukst aan uw baan? De veelzijdigheid, het contact met mensen uit alle lagen van de bevolking.
- Wat vindt u minder leuk / moeilijk aan uw baan? De werkdruk.
- Wat is uw tip voor de jonge (bijna) dokter die dit specialisme overweegt? Zorg dat je naast de "poli-sleur" een onderwerp kiest dat extra energie geeft en waar je tzt ook gealloceerde tijd voor krijgt (opleiding, management, innovatie).