U bent hier:

Management / policy / consultancy

Introductie
Naast de veel verschillende medische vervolgopleidingen, is het natuurljk ook mogeljk een andere weg in te slaan. Denk aan een andere master, binnen management of policy, ethiek of, zoals hieronder te lezen, een eigen bedrijf binnen de consultancy. Interesse? Lees meer informatie op de pagina omtrent andere masters!

Algemeen directeur KINASE
Hoe bent u in deze functie terechtgekomen? Naast de ervaring die ik op deed tijdens onderzoek, klinisch werk en stichting Medical Business zag ik de behoefte aan een consultancybureau dat vanuit de zorg zelf komt en gespecialiseerd is in implementatie en adoptie van innovaties. Ik heb het bedrijf met 2 anderen opgezet en ben na 4 jaar algemeen directeur geworden. Dat is nu een jaar geleden. Consequentie van mijn keuze was dat ik de opleiding tot internist heb gestopt.
Wat heeft u geholpen in het maken van uw keuze? Ervaring op doen, goed nagaan waar ik het meest tot mijn recht kom en risico nemen.
Hoe kijkt u nu tegen uw keuze aan? Positief, iedere keuze komt met nadelen, ook in dit geval (ik mis mijn collega's en de interne casuistiek wel eens). Belangrijkste voordelen zijn de creativiteit, autonomie en avontuur.
Hoe ziet uw ‘normale’ werkdag/-week eruit? 40 uur per week, mix tussen meetings, sales/sollicitatiegesprekken, bedrijfsvoering en nadenk/uitwerktijd.
Wat vindt u het leukst aan uw baan? Dat we iets creëren dat er nog niet is. Dat medewerkers blij zijn en de opdrachtgevers geholpen met hun probleem
Wat vindt u minder leuk / moeilijk aan uw baan? HR management
Wat is uw tip voor de jonge (bijna) dokter die dit specialisme overweegt? Probeer het eens, je kunt meer dan je denkt, de geneeskunde opleiding is een hele goede achtergrond om te ondernemen in de zorg. We hebben mensen van binnen nodig.

Lid Raad van Bestuur, Amsterdam UMC
Hoe bent u hier terechtgekomen? Geneeskunde en bestuurskunde gestudeerd - arts-assistent heelkunde - diverse beleidsfuncties in ziekenhuizen - proefschrift - opleidingsdirecteur - raad van bestuur algemeen ziekenhuis - nu raad van bestuur Amsterdam UMC
Wat heeft u geholpen in het maken van uw keuze? Af en toe 'uit zoomen'. Reflectie. Eens per één à twee jaar rustig nadenken over vier domeinen in werk en leven (afgeleid van Steven Covey): (1) to live ('physical') - wat heb je nodig om te leven; (2) to love ('emotional') - wat is voor jou belangrijk als het om alle vormen van relaties gaat, zowel privé als professioneel; (3) to learn ('mental') - wat heb je al geleerd en hoe wil je dat toepassen; wat wil je nog leren; (4) to leave a legacy ('spiritual') - wat is je hoger doel, waar doe je het allemaal voor.
Hoe kijkt u nu tegen uw keuze aan? Heel positief!
Hoe ziet uw verdere loopbaan eruit? Goede combinatie blijven zoeken van maakbaarheid en mazzelfactor.
Hoe ziet uw ‘normale’ werkdag/-week eruit? Besturen is 'a way of life' die zich niet in uren laat vangen. Dat geldt ook voor werken als specialist (denk ik). 'Normale werkdag' is van 7.30 tot 18.00. In avond en weekend heb ik ook contact. Is niet erg. Hoort er bij. Als je ook maar rust neemt.
Wat vindt u het leukst aan uw baan? De veelheid aan verantwoordelijkheden en rollen. Heel gaaf.
Wat vindt u minder leuk / moeilijk aan uw baan? 'Way of life' is soms zwaar. Maar ook mooi.
Wat is uw tip voor de jonge (bijna) dokter die dit specialisme overweegt? Ik heb niet echt een 'specialisme'. Als je nadenkt over beleid, bestuur, management, ben je altijd welkom om even met mij te bellen of te komen praten: c.kruijthof@amsterdamumc.nl.

Coaching + ANIOS Ouderengeneeskunde, Limburg
Hoe bent u hier terechtgekomen? Na opleiding tot specialist ouderengeneeskunde in Limburg blijven hangen (echtgenoot ontmoet).
- Wat heeft u geholpen in het maken van uw keuze? Zelf gedaan.
Hoe kijkt u nu tegen uw keuze aan? Was toendertijd (28 jaar geleden) een goede keuze. Later ben ik erop teruggekomen. Nu ben ik bezig met management en coaching. Mijn registratie specialist oudergeneeskunde ben ik kwijtgeraakt, nu werk ik nog als basisarts enkele uren per week in GGZ of ouderenzorg.
- Hoe ziet jouw ‘normale’ werkdag/-week eruit? Ongeveer 32 uur in eigen bedrijf (coaching) waarvan gemiddeld 8 uur als arts. Geen diensten.
Wat voor patiënten ziet u vooral? In eigen coachpraktijk mensen met slaapproblemen en persoonlijke ontwikkelingsvragen. Als arts verslaafden en dementerenden.
Wat vindt u het leukst aan uw baan? De afwisseling.
Wat vindt u minder leuk / moeilijk aan uw baan? Als zelfstandige de grens tussen werk en prive bewaren.
Wat is uw tip voor de jonge (bijna) dokter die dit specialisme overweegt? Je kunt nu kiezen voor een specialisme, maar het is de vraag of je dat je levenlang wilt blijven doen. Ik vond het te saai en heb me in andere richtingen ontwikkeld.