U bent hier:

Spoedeisende geneeskunde

SEH-arts, Amsterdam UMC
- Hoe bent u in deze functie terechtgekomen? Na 5 jaar ANIOS chirurgie te zijn geweest, ben ik gaan nadenken wat ik nu echt leuk vind. Daar kwam al heel snel naar voren dat ik van chaos, adrenaline rush, onregelmatigheid en diversiteit hou. Dan kom je snel bij de Spoedeisende Hulp.
- Wat heeft u geholpen in het maken van uw keuze? Door een lijst te maken met alle specialismes die me aanspraken en daar een plus en min punten lijst te maken
- Hoe kijkt u nu tegen uw keuze aan? Ik ben zeer blij met de keuze. Ik heb nu de lusten en niet de lasten.
Hoe ziet uw ‘normale’ werkdag/-week eruit? Ik heb een onregelmatige werkweek van 45uur. Ik werk minimaal 1 avond per week en 2 weekenden per maand. Verder ben ik wetenschapscoördinator en heb ik daar dus ook minimaal 1 dag in de week tijd voor. Dus ik sta niet 45 uur op de vloer. In dit vak kun je kiezen hoeveel uur je wil werken. Om je registratie te behouden moet je minimaal 16uur per week werken. Dus je kunt dit vak zeer goed combineren met andere zaken.
- Wat voor patiënten ziet u vooral? Wij zien alle acute patienten, van simpele problematiek tot een reanimatie, instabiele patienten. De regels die in ons ziekenhuis zijn gemaakt zijn dat wij alle patienten die via 112 melding binnen komen zien en alle zelfverwijzers. Verder zijn wij onderdeel van het reanimatie, trauma en trombolyse teams.
- Wat vindt u het leukst aan uw baan? De diversiteit en ook het feit dat je niet van te voren weet hoe je dag zal lopen. De afwisseling van rennen en stilzitten.
Wat vindt u minder leuk / moeilijk aan uw baan? Nachtdiensten. Dat zijn de diensten die ik het minst leuk vind.
Wat is uw tip voor de jonge (bijna) dokter die dit specialisme overweegt? Neem een kijkje op de SEH. Schrijf je in voor een keuze stage of oudste coschap. Daar krijg je het beste beeld van wat wij doen. Begin verder vroeg aan wetenschap. Als je wilt solliciteren voor de opleiding, willen wij vaak dat je minimaal 2 jaar ervaring hebt op de SEH en daarnaast ook nog relevante ervaring als IC/Cardio/Interne.

SEH-arts, Spaarne Gasthuis
- Hoe bent u in deze functie terechtgekomen? Ik ben in de beginperiode van deze opleiding zelf lokaal een opleiding gestart en daarmee ook de opleiding begonnen. Na afronden van deze opleiding is er een officiële registratie gestart waarmee ik geregistreerd SEH-arts ben geworden.
Wat heeft u geholpen in het maken van uw keuze? Ik ben als basisarts als eerste baan op een SEH begonnen. Toen was dit nog de poortarts. Vanaf dag 1 was het duidelijk dat ik hierin verder wilde. Allen bestond het specialisme Spoedeisende geneeskunde (SEG) toen nog niet.
- Hoe kijkt u nu tegen uw keuze aan? Beste keuze die ik ooit in mijn leven heb gemaakt. Niet de makkelijkste.
Hoe ziet uw ‘normale’ werkdag/-week eruit? Ik werk net als de meeste SEH-artsen niet voltijd. 80% AMS is ongeveer 38 uur per week (AMS is anders dan CAO). Dat is nodig om tussen de diensten door voldoende te kunnen compenseren. De SEH-arts werkt grofweg 2/3 van de diensten onregelmatig (onregelmatig is ANW uren = avond, nacht en weekend). Dat is buitengewoon veel en heeft ook wel echt gevolgen voor je (sociale) leven. Dat is een factor waar je heel serieus rekening mee moet houden bij je keuze om dit te willen. Je moet bedenken of dit jou past. Dit heeft gevolgen voor bijvoorbeeld de mogelijkheid om teamsport uit te oefenen. Dit heeft gevolgen voor je weekend invullingen. Dit heeft consequenties voor je eventuele gezinsleven. Je zal bij ongeveer de helft van de momenten niet aanwezig kunnen zijn. Meestal kan je wel een vast vrije dag afspreken. Er zijn niet-patiënt gebonden dagen (kantoortijd) waarin je aan de organisatorische neven taken toe kan komen. Dit is per persoon (functies) en locatie verschillend. Een werkdag kan dus elke dag in de week zijn en dan een dag, avond of weekend. Als SEH-arts ben je eigenlijk per definitie in loondienst en werk je vrij redelijk binnen de vast werktijden. Meestal is er sprake van een continu rooster, dus er is altijd een opvolger. Dat maakt het beter mogelijk om op een gegeven moment ook te stoppen. Er zijn (bijna) altijd patiënten. Dus je moet ergens je zorg overdragen aan een collega. De diensten zijn meestal 8-9 uur. Je bent verantwoordelijk voor de afdeling SEH en alle patiënten die daar aanwezig zijn. Het is per locatie nog erg verschillend hoe je taken eruit zien. Maar in principe sta je alle acute patiënten bij, superviseer je alle arts-assistenten, zijn er vaak nog ANIOS, AIOS of andere SEH stagiaires die onder jou verantwoording vallen en coördineer je samen met de SEH-verpleegkundigen de zorg die je als SEH moet leveren. De ene SEH-arts ziet meer zelf ook patiënten, die eventueel worden overlegd met een opnemend specialismen om de zorg bij over te dragen bij opname indicatie. De andere SEH arts coördineert de zorg die wordt uitgevoerd door alle assistenten van het specialisme. Op welke manier je dan ook werkt, je zal altijd heel veel en laagdrempelig met je collega specialisten overleggen voor opname, specialistische zorg die buiten jouw expertise valt en vaststellen van beleid. In veel gevallen handel je de zorg geheel zelfstandig af, direct zelf of als supervisor van de assistent.
Wat voor patiënten ziet u vooral? Alle patiënten die je kan bedenken worden gezien op de SEH. Er is zorg die op specifieke SEH wel of niet wordt gepresenteerd. Maar voor de andere 95% zie je op elke SEH alle mogelijk zorg die je maar kunt bedenken.
Wat vindt u het leukst aan uw baan? Het directe werken, de brede basis waarin je zorg verleent en de impact die je op mensen kan hebben door er voor ze te zijn. Daarnaast werk je op de SEH in een hecht team met super gespecialiseerde verpleegkundigen. In het begin soms een beetje spannend, ze weten vaak meer dan jij, maar een ontzettend leuk en belangrijk deel van je werk.
Wat vindt u minder leuk / moeilijk aan uw baan? De onregelmatigheid is soms echt vervelend. Met name voor je gezin. Binnen de zorg spelen er ook wel wat politieke belangen, daar zou ik ook wel zonder mee kunnen.
Wat is uw tip voor de jonge (bijna) dokter die dit specialisme overweegt? Denk goed na over de impact die onregelmatig werken op je heeft. Als je jong bent is dit allemaal nog heel prima. Ergens gaat dit toch wel echt een onderdeel van jezelf en jouw omgeving zijn. En dat moet je goed meenemen in je overweging. Als je bij jou en jouw toekomst past, dan is het de mooiste baan die er is.