U bent hier:

Verslavingsgeneeskunde

Introductie Verslavingsgeneeskunde
Onlangs verscheen de digitale nieuwsbrief voor partners in de eerste en tweede lijn in de regio Nijmegen met daarin een mooi dubbelinterview met AIOS Karijn van der Velden en hoofd van de opleiding Mary Janssen van Raay. Zij vertellen wat de verslavingszorg zo bijzonder maakt. Zou jij graag een dag meelopen in de verslavingszorg? De Nijmeegse opleiding tot verslavingsarts (NOVA) neemt je graag mee in het vakgebied door een passende plek te vinden. Bij interesse kan je dit laten weten via bestuur@co-raad.nl of mail direct naar Esther Deupmann, projectleider transitie en opleidingscoordinator NOVA, via esther.deupmann@radboudumc.nl.

Voor meer informatie over dit vakgebied, kijk ook eens op de website van KNMG.

Verslavingsarts KNMG
Hoe bent u in deze functie terechtgekomen? Ik ben er tijdens mij co-schap sociale geneeskunde mee in aanraking gekomen en vond het heel erg leuk. Toen ik afgestudeerd was ben ik op een gegeven moment bij Jellinek gaan werken.
Wat heeft u geholpen in het maken van uw keuze? Interne geneeskunde, neurologie, huisartsgeneeskunde en psychiatrie spraken me het meest aan tijdens de opleiding. Toen ik in de verslavingszorg ging werken merkte ik dat ik daar een leuke combinatie vond van dit alles. Destijds was er nog geen aparte opleiding tot verslavingsarts. Ik vond het zo leuk dat het ben blijven doen als basisarts. Later heb ik ook de opleiding gedaan.
Hoe kijkt u nu tegen uw keuze aan? Ik ben er nog steeds heel blij mee.
Hoe ziet uw ‘normale’ werkdag/-week eruit? Ik werk deels klinisch, op de high care detox afdeling en deels op de polikliniek curatieve verslavingszorg, daarnaast ben ik opleider en heb ik wat onderwijs en voorlichtings taken. Ik werk totaal 30 uur per week.  In de kliniek starten we de dag met de overdracht met de verpleging, daarna wordt er visite gelopen en worden de nieuwe opnames verdeeld. Aan het eind van de dag worden patiënten waar we in de nacht problemen mee verwachten overgedragen aan de dienstdoende. 

Op de polikliniek waar ik werk starten we gewoon met de agenda waar patiënten zijn ingeplanned voor intakes of vervolgafspraken. In de middag is er meestal een multidisciplinair overleg, dan wel met de psychologen die ook intakes hebben gedaan, dan wel met het team van poliklinische behandelaren dit zijn (GZ)-psychologen, een psychiater en verpleegkundig specialisten.
We hebben ook poliklinieken voor chronische verslavingszorg, daar start je de dag meestal met een multidisciplinair overleg. Vanuit die poliklinieken doen we ook huisbezoeken.
Eens per week starten we de dag met een uur onderwijs voor alle artsen van alle lokaties.
Onze diensten zijn één tot twee keer per kwartaal twee of drie nachten bereikbaarheidsdienst of een weekend aanwezigheidsdienst (dat is dan alleen overdag). De diensten zijn erg druk, dus compenseren doe je direct na de dienst.  
Wat voor patiënten ziet u vooral? Doordat ik op twee verschillende locaties werk is dat hele erg divers. Van dakloze patiënten met ernstige psychiatrische aandoeningen tot mensen die vol in het leven staan, met werk, gezin, vrienden en hobbies en alles daar tussen in.
Wat vindt u het leukst aan uw baan? De diversiteit aan patiënten, de complexe somatische problematiek, dat er steeds nieuwe drugs bijkomen waarvan we dan moeten ontdekken hoe we dat het beste kunnen aanpakken, goede werksfeer, goede privé-werk balans. We zijn een jong en groeiend specialisme, het vakgebied is volop in beweging.
- Wat vindt u minder leuk / moeilijk aan uw baan? Verslaving is een erg gestigmatiseerd en onder gediagnostiseerd ziektebeeld, hierdoor kunnen patiënten een zorgtekort oplopen. Dat frustreert me wel eens, maar tegelijkertijd is het ook een leuke uitdaging om hier wat aan te doen.
Wat is uw tip voor de jonge (bijna) dokter die dit specialisme overweegt? Kom een keer een dagje meelopen, doe een co-schap bij ons of solliciteer voor een ANIOS plek.