U bent hier:

Podcast: Wat doen dokters buiten het ziekenhuis?

Een beroep buiten de deur van het ziekenhuis? Zeker, want in het maatschappelijke veld liggen veel kansen en uitdagingen. Veel artsen werken niet in een ziekenhuis, maar daarbuiten. Ook 46% van alle geneeskundestudenten eindigt in een beroep buiten de deur, terwijl onze opleiding geneeskunde zich nog nu nog wel sterk focust op de specialisme binnen de muren van het ziekenhuis. 

https://www.studioovu.nl/Communities/Common/Images/Studioo%20-%20Faculteit%20der%20Geneeskunde%20VU/Hoofdbeeld%20plat.jpg

Sportarts, revalidatiearts of huisarts – dat klinkt nog wel bekend in de oren. Maar wat doen de minder bekende artsen zoals: Arts Verstandelijk Gehandicapten, verslavingsarts, forensisch arts, arts Maatschappij & Gezondheid of arts Arbeid & Gezondheid.

Preventie wordt steeds belangrijker, de jeugdzorg schreeuwt om artsen en een vak als arts infectieziekten bestrijding is zeer actueel.

De arts van de toekomst zal veel meer buiten het ziekenhuis werken, goede kennis nodig hebben over het zorgsysteem, een antenne moeten ontwikkelen voor niet alleen de medische maar ook de psychosociale en economische omstandigheden van de patiënt én nauw kunnen samenwerken met andere zorgprofessionals. 

Geneeskundestudent Pim Stougie vraagt dokters die buiten het ziekenhuis werken meer het hemd van het lijf. Wat maakt hun beroep zo leuk en waarom hebben zij voor dit vak gekozen? 
Luister hier naar de podcastclips.