U bent hier:

MKR

Er komen af en toe vragen over wat er allemaal in de MKR casuïstiek moet staan. Wij hebben dit besproken met de opleiding en wat hier vooral in naar voren komt is dat de casuïstiek een kapstok is waarin je MKR moet worden opgehangen. Het hoeft niet te uitgebreid, je hoeft niet per stap een nieuwe DD op te stellen en het hoeft niet perfect. 
Tip van ons: zet in je uiteindelijke DD geen dingen die echt niet kunnen bijvoorbeeld geriatrische ziekten bij kinderen of gynaecologische ziekten bij mannen.
 
Voorbeeld casus:

Casus interne: anemie

Mw P. 18 jaar VG eetstoornis.

RvK: anemie

Anamnese: gister tijdens stage (fysiotherapie IC) flauwgevallen. Aldaar controles gedaan die niet afwijkend waren. Vandaag toch langs de huisarts waarbij de diagnose anemie gesteld werd en voor ingestuurd naar de SEH. Achteraf toch wel erg veel last gehad het afgelopen half jaar bij inspanning van benauwdheid, duizeligheid en stekende pijn op de borst. Verder ook last van vermoeidheid en kou. In de zomer met winterdekbed geslapen en na school direct slapen. Klachten zijn golvend gedurende de maand. Kon hier wel mee leven.

Gen: maandelijks 5 dagen ongesteld. Eerste twee dagen om de drie uur een grote tampon verwisselen waar zij toch nog soms bij doorlekt. Laatste drie dagen milder. Gebruikt geen anticonceptie.

Resp: geen pijn bij ademhalen, hemoptoe -, keelpijn -.

Dig: intake is goed (eetstoornis is niet actief), slikklachten -, maagklachten -, diarree -, buikpijn -, bloed bij ontlasting -.

Uro: Af en toe wat pijnlijke mictie, hematurie -.

Overig: tijdje vegetarisch dieet.

Koorts -, nachtzweten -. Roken: - Alcohol: 1-2 EH/week

Vitale gegevens en LO behoudens bleke huid geen bijzonderheden

Lab: hb 3.1, MCV 63, ferritine 2 B12 317, ijzer 1, trombo’s 275, leukocyten 4.0.

Conclusie: Vrouw van 18 jaar met blanco voorgeschiedenis nu op de SEH i.v.m.

1. ferriperive microcytaire anemie Hb 3.1 dd bij hypermenorroe
dd ulcus 
dd voedingsdeficiëntie vw eetstoornis
 
*** later toe te voegen casus chirurgie